TÜBİTAK ARDEB 1004 “Yüksek Teknoloji Platformları” çağrısı kapsamında; Ankara Üniversitesi’nin yetkinliği, vizyonu ve hedefleri doğrultusunda “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları (Re-Tıp)” alanı, araştırma program alanı olarak belirlenmiş, 1004 başvurusu desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Fazda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 2 Üniversite-APYK, 2 Ar-Ge Merkezi APYK, 1 AB ortak ile Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları Yüksek Teknoloji Platformu (Re-Tıp) oluşturulmuştur. Platform kapsamında planlanan sekiz projede, 11 üniversite (8 yurtiçi, 3 yurtdışı), 1 Uluslararası Araştırma Enstitüsü, 1 teknoloji tabanlı Firma ve Şehir Hastanesi olmak üzere 14 farklı Kurum’dan araştırmacı ve danışmanlar görev alacak olup, Re-Tıp Araştırma Programında, toplam 20 kurum/Kuruluş projelerde yer alacaktır. 27/02/2020 tarihinde gerçekleştirilen 1.Faz panel değerlendirmesi sonucunda ‘’Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları (Re-Tıp)’’ Araştırma Programı’nın 1.faz başvurusu kabul edilerek 2.Faz’a geçmesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.
Araştırma Platformu içerisinde yer alan projeler tanı kiti geliştirilmesinden, kök hücre kaynaklı tedavi protokollerinin geliştirilmesi, Upk hücre üretim ve izolasyon çalışmaları, organ-on-the-chip sistemleri, üç boyutlu yazıcı temelli doku ve organ mühendislik ürünlerinin geliştirilmesine kadar birçok farklı yaşam bilimlerine ve rejeneratif ve restoratif tıp temeli araştırma/geliştirme çalışmasını bünyesinde barındırmaktadır. Araştırma programında odaklanılacak teknolojiler ile salgına yönelik geliştirilecek teknolojiler paralel teknolojiler olarak görülmektedir. Bu kapsamda Re-Tıp araştırma programı COVID-19 ile mücadeleye yönelik gerçekleştirilen birçok Ar-Ge çalışmasına katkı sağlayacak niteliktedir. Özellikle araştırma programı kapsamında yürütülecek kök hücre tedavi yöntemleri, tanı kiti geliştirilmesi çalışmaları COVID-19 salgını ile mücadelede odaklanılan 2 teknoloji olarak ön plana çıkmaktadır.