OCAK
-
TÜBİTAK BİGG 2019 1. Yıl Çağrısının Sonuçları Belli Oldu
ankaBİGG programında %67’lik başarı.
Ankara Üniversitesi TTO tarafından yürütülen ankaBİGG programına dahil olan girişimci adaylarımıza verilen iş planı, iş modeli ve çeşitli eğitimler sonucunda % 67’lık bir başarı oranını yakaladılar. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen panellerde başarılı olan girişimcilerimiz 200.000₺ değerindeki hibeyi almaya hak kazandılar.
ankaBİGG programına başvurmak ve detaylı bilgi için; bigg.ankaratto.com Kimya Mühendisliği Bölümünden Uluslararası Proje
Ankara Üniversitesi Kimya mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Ayşe Karakeçili’nin Ankara TTO destekleriyle geliştirdiği İtalya, Tunus, İspanya, Cezayir ve Fransa’dan da paydaşların bulunduğu “BiOrange_Smart and innovative packaging, post-harvest rot management and shipping of organic citrus fruit” adlı proje HORİZON 2020 PRİMA Programı 2. fazı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Akademisyenimizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.
Ankara TTO’dan ÜSİ Lisans Protokolü
Ankara Üniversitesi Ve ASELSAN’dan İş Birliği
Kalp damar cerrahisi konusunda en önemli merkezlerden biri olan Ankara Üniversitesi ile Türkiye’nin elektronik alanındaki en büyük şirketlerinden ASELSAN sağlık sistemleri alanında birlikte çalışacak.
ASELSAN’ın, sağlık sektöründeki öncelikli çalışma alanları medikal görüntüleme cihazları, yaşam destek cihazları ve tanı cihazları olarak belirlendi. Bu alanlarda dışa bağımlılığı azaltacak şekilde, yerli tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, ülkemizde geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmesi ve yenilikçi ürünlerin dünya pazarına sunulması hedefleniyor. Bu ürünlerden bir tanesi de kalp akciğer pompası olarak belirlendi. Kalp akciğer pompası, kalp durdurularak yapılan açık kalp ameliyatlarında kalp ve akciğerin görevini üstlenen çok önemli bir cihazdır.
Ankara Üniversitesi uzun yıllardır kalp damar cerrahisi konusunda ülkemizdeki en önemli merkezlerden biri olarak hizmet veriyor ve bu alanda çok yetkin bir ekibe sahip bulunuyor. Mevcut klinik uygulamalar hakkında bilgi edinmek, geleceğe yönelik cihaz ihtiyaçlarını analiz edip tasarım sürecine devam edilen cihazlara yönelik fikir alışverişinde bulunmak üzere Ankara Üniversitesi ile sağlık teknolojileri alanında bir protokol imzalandı.
ŞUBAT

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgilendirme Sunumu

Ön Kuluçka Merkezimiz Açıldı!
Yenilikçi, inovatif ve teknolojik bir iş fikrine sahip tüm girişimci adayları ön kuluçka merkezimize başvuru yapabileceği Ankara Üniversitesi Teknokent ön kuluçka merkezi açıldı!
Teknoloji tabanlı iş fikirlerin gelişimi için eğitimler, mentorluk hizmetleri ve fonlara yönlendirme gibi hizmetlerin sunulacağı merkezde, girişimcilere ilk aşamada fiziksel alan, ofis ve altyapı destekleri verilecektir.
Ön kuluçka merkezinde bulunan girişimciler ayrıca iş fikirlerini hızlıca prototipleyebilecekleri Ankara Üniversitesi Teknokent Prototip Atölyesi’ni de ücretsiz kullanabilecektir.
Ön kuluçka hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan rehberi inceleyebilirsiniz.

Fizibilite Desteği Programı
Ankara Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Fizibilite Desteği kapsamında '' Ankara İlinde Medikal Tasarım Ürünlerinin Sertifikasyon ve Eğitime Yönelik İhtiyaçların Belirlendiği Fizibilite Çalışması ''ile desteklenmeye hak kazanan Doç.Dr. Pınar Hüri'yi başarılarından dolayı kutluyoruz.
MART
Ankara Üniversitesi Adına İlk Patent Tescili
Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ilgaz Akata’nın buluş sahibi olduğu patent başvurusuna tescil kararı verildi.
AgriBiotechTurkey projesi kapsamında başlangıç çalıştayı Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. 5 gün sürecek çalıştayda proje ekibi akademik bilginin sanayiye aktarım mekanizmaları üzerine tartışmalara dahil olacak.
Tübitak - MAM
TÜBİTAK 1004 – Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde yürütülen COVID-19 Türkiye Platformu’na üniversitemizden 19 Mart 2020 tarihinde yürütücü kuruluş olarak yapılan 5 proje başvurusundan 3 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Aşağıda detayları yer alan 3 adet projenin çalışmaları başarılı şekilde devam etmektedir.
Nisan
Toplum İçin Bilim — COVID19 Araştırma Programı Sonuçları Açıklandı!
Ankara Üniversitesi
Toplum İçin Bilim
COVID19 Araştırma Programı
“Ankara Üniversitesi Toplum İçin Bilim COVID19 Araştırma Programı” kapsamında açık olan 2 adet çağrının değerlendirme süreci 29 Nisan’da tamamlanmış olup, iki proje toplam 26.670,90₺ ile desteklenmeye hak kazanmıştır.Covid-19 Tübitak Yayını
Ankara Üniversitesi akademisyenlerimizden Prof. Dr. Hakan Akbulut, Prof. Dr. Aykut Özkul ve Dr. Mehmet Altay Ünal’ın konuşmacı olarak yer aldığı sanal konferans yarın saat 10.00’da TÜBİTAK’ın sosyal medya kanallarında!
Üniversitemizden Gurur Verici Başarı – Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Aykut Özkul, koronavirüse karşı (Covid-19) serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı!
TÜBİTAK ARDEB 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’nda Üniversitemizden beş adet proje desteklenmeye hak kazandı.
TTO Ekibimizden Uluslararası Mentörlük
24-26 Nisan 2020 tarihlerinde Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen #EUvsVirus Challenge hackathonunda, yaklaşık 20 olası koronavirüs sorunu (ör. Ekipmanın hızlı üretimi, üretim kapasitelerinin artırılması, bir ülkeden diğerine aktarılması ile ilgili bilgi ve çözümlerin) ele alınarak AB Tek Pazarında hızlı bir şekilde geliştirilmeleri ve konuşlandırılmaları amaçlanmıştır. Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisimizden uzmanlarımız da katılımcıların geliştirdikleri projelere mentorluk yaparak EuvsVirus Hackathon’unda yerlerini aldılar.
COVID-19 İle Mücadele Çağrısı Başvurularının Değerlendirme Süreci Tamamlandı
TÜBİTAK tarafından 26.03.2020 tarihinde açılan 1507-KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı “Covıd-19 İle Mücadeleye Yönelik Çağrı” kapsamında COVID-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılan ürünler, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar ile hastalıkların önlenmesinde etkili koruyucu ürünlerin geliştirilmesi konularında sunulacak Ar-Ge projelerinin destekleneceği açıklanmıştır.
Değerlendirme süreci TÜBİTAK tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştirilen çağrı kapsamında Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesindeki 4 firma proje başvurularını Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi koordinasyonunda gerçekleştirmiştir. Bu başvurulardan, Futuris Elektronik Yazılım Ticaret Limited Şirketi’nin “Covid-19 Tespiti İçin Yüksek Çözünürlüklü Termal Kamera Tasarımı” projesi ise destek almaya hak kazanan 32 proje arasında yer almıştır.
MAYIS
Ankara Üniversitesi’nden TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı Başarısı
TÜBİTAK 1004 Programı “Yüksek Teknoloji Platformları” çağrısı kapsamında Ankara Üniversitesi yöneticiliğinde sunulan “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları(Re-Tıp)” projemiz II. Faza başvuru yapmaya hak kazanarak desteklenmiştir.
TÜBİTAK “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” Çağrısı
TÜBİTAK “COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” çağrısı kapsamında üniversitemizden 10 proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Üniversitemiz Sosyal Bilimler alanında en çok projesi desteklenen üniversite olmuştur.
Ankara Üniversitesi FSMH Yönergesi
Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Yönergesi senato kararı ile kabul edilmiştir.
TÜSEB'in açmış olduğu Bireysel ve Dönüşümsel Tıp Alanı Uygulamalı Proje İşbirliği Çağrısı kapsamında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden iki akademisyenimiz desteklenmeye hak kazandı.
Hayvansız temiz et projeleriyle öne çıkan akademisyen firmamız Biftekco , dünyanın en saygın hızlandırma programlarından olan Big Idea Ventures'dan hızlandırma desteği alacak.
TÜBİTAK 1001 programı kapsamında C+ alan iki akademisyenimizin de başvuruları kabul edildi. Böylelikle 1001 Programı kapsamında üniversitemizden toplam 7 adet projemiz desteklenmeye hak kazanmış oldu.
HAZİRAN

Sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliğiyle yetiştirilmesini amaçlayan TÜBİTAK 2244-Sanayi Programı kapsamında üniversitemizden 3 proje desteklenmeye hak kazanmıştır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof. Dr. Funda Pınar Çakıroğlu ve ekibinin TÜBİTAK - 1002 Hızlı Destek Projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.

Ankara Üniversitesi TTO ile
gerçekleştirdiğimiz
Sipariş Ar-Ge ve Patent Lisans Çağrıları
bilgilendirme webinarı gerçekleşti.
AĞUSTOS
Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Didem Behice Öztop ve ekibinin TÜBİTAK - 1002 Hızlı Destek Projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nın genç araştırmacılarından Arş. Gör. Yasemin KARACA'nın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK - 1002 Hızlı Destek Projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
EYLÜL
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve araştırma ekibinin, H2020 Sürdürülebilir Gıda Güvenliği çağrısında ortak olarak yer aldığı GEN4OLIVE projesi kabul edilmiştir.
TÜBİTAK 1512 BİGG Programı 2019/2 dönemi çağrı sonuçları açıklandı!
Ankara Üniversitesi TTO tarafından yürütülen ankaBİGG programı kapsamında başvuru gerçekleştiren 8 girişimci adayı desteklenmeye hak kazandı.
TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında Ankara Üniversitesi'ni Temsil Eden HİDROKET Öğrenci Topluluğu Final Yarışlarına Katılmaya Hak Kazanmıştır.
-
Ankara Üniversitesi Rektörü Sayın Necdet ÜNÜVAR'ın teknokentimizi ziyareti
EKİM
Prof. Dr. Rüştü Süleyman Güner'in, Moldova Nicolae Testemitanu Devlet Tıp ve Eczacılık Üniversitesi ile ortak yürüteceği 2530 - TÜBİTAK - NARD İkili İşbirliği projesi desteklenmeye hak kazandı.
Tıp Fakültesi Öğr. Üyemiz Prof. Dr. Taner DEMİRER , hematoloji, tıbbi onkoloji ve kök hücre alanında yaptığı çalışmalarıyla, TÜSEB Aziz Sancar Bilim ödülü almaya hak kazandı.
Ödül Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
KASIM
TÜBİTAK 2020 yılı 1. Dönem ARDEB 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında Üniversitemizden 8 adet proje desteklenmeye hak kazandı.
- Tıp Fakültemiz Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’nın genç araştırmacılarından Selda Kahveci’nin yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK – 1002 Hızlı Destek Projesi desteklenmeye hak kazandı.
- Araştırma Üniversiteleri arasında 2018 yılında puan artışında birinci olan Ankara Üniversitesi, 2019 yılında da sıralama artışında birinci olarak 9. sıradan 5. sıraya yükseldi.
- Eczacılık Fakültemiz Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK – 1002 Hızlı Destek Projesi desteklenmeye hak kazandı.
- Türkiye-Kolombiya işbirliği ile TÜBİTAK 2511-MINCIENCIAS İkili İşbirliği Destek Programı kapsamında üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ekin Gümüş’ün projesi desteklenmeye hak kazandı.
-
Ankara Üniversitesi Rektörü Sayın Necdet ÜNÜVAR Tarım, Hayvancılık ve Gıda Merkezimizde kurulan Hayvan & Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezini ziyaret etti.
ARALIK
- Biyoteknoloji Enstitümüz araştırmacılarından Dr. Mutlu Erdoğan’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK – 3501 – Kariyer Geliştirme Projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Ufuk2020 PRIMA Programı’nın 2020 Bölüm 1 çağrısı sonuçlandı. Hızlandırıcı Teknolojiler Enstitüsü, Dr. Burak Veli KABASAKAL hocamızın Functionalized Tomato Products adlı projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Enerji Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nazife IŞIK SEMERCİ Hocamızın yürütücü olarak sunduğu proje, “TÜBİTAK – 1005 Ulusal Yeni Fikir ve Ürün Araştırma Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
- Veteriner Fakültemiz Genetik Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Nüket Bilgen’in TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikir ve Ürün Araştırma Destekleme Programı’na yapmış olduğu proje başvurusu desteklenmeye hak kazandı.