OCAK

IPA II Projemiz Desteklenmeye Uygun Bulundu

Dr. Volkan Kavas'ın H2020 Projesi Desteklenmeye Hak Kazandı
ŞUBAT
Türkiye SBB Araştırma Altyapı Programı Kapsamında A.Ü. Adına 8 Başvuru Gerçekleştirildi

Anka İnovatif İş Fikri Yarışması
Ankara Üniversitesi Teknokent-TTO’da organize edilen “ANKA İnovatif Fikir Yarışması”, 7 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Ön değerlendirmeyi geçen iş fikirleri, Diffusion Capital Partners’ten Altan Küçükçınar, Key Expert’ten Deniz Bayhan, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Core Strategy partneri Jason Lau, danışman Mahmut Kiper ve Ankara TTO Yöneticisi Şebnem Doğan tarafından 7 Şubat 2018 tarihinde değerlendirildi. Programın sonunda, en başarılı olan 7 iş fikrine çeşitli ödüller verildi.
MART
Veteriner ve Ziraat Fakültelerine Proje Yazım Eğitimi
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, 23-24 Mart 2018 tarihlerinde, Ankara Üniversitesi Veteriner ve Ziraat Fakülteleri akademisyenleri ve araştırmacılarına “TÜBİTAK 2237 Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı” çerçevesinde “TÜBİTAK ARDEB 1002-3001 Proje Yazma Eğitimleri” verdi.
Geleceğe Bakış
TÜBİTAK tarafından 30-31 Mart 2018 tarihlerinde TÜBİTAK TÜSSİDE’de gerçekleştirilen “2023’e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış” toplantısına Ankara TTO da katıldı. Çalıştayda, önümüzdeki dönemde TÜBİTAK Destek Programlarına ilişkin iyileştirilmesi gereken hususlar konusunda yapılan öneriler sunuldu.
Fakülte Buluşmaları
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, 22 Mart 2018 tarihinde Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü’nden akademisyenlerle bir araya gelerek AB Hibe Programları, H2020 ve TÜBİTAK destek programlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
TÜBİTAK ARDEB 1001 Programında 7 adet, 1005 Programında 1 adet projemiz desteklenmeye hak kazandı
NİSAN
Cosme Programı Tematik Eğitimi
Cosme Programına Katılımı ve Programdan Elde Edilen Kazanımları En Üst Seviye Çıkarabilmek için Koordinasyon Kapasitesinin Arttırılması konularında bilgilendirme sunumuna katıldık.

TÜBİTAK Destek Programları Eğitimi
Teknokent bünyesinde yer alan firmalarımıza TÜBİTAK ARDEB 1003 ve TEYDEB 1511 programları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Tıp Fakültesi Dekanlığı'nda ulusal ve uluslararası hibe destek programları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Tarım Kredi Yem A.Ş. ile Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokentimizde Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmek üzere proje toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi akademisyenleri ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yetkililerin katılımı ile "ULUSAL KUTUP BİLİM PROGRAMI(2018-2022)" hakkında bilgi günü düzenlendi.

MARTEK Yeni Patent Kanunu ve Ticarileştirme Paneli'nde Fizik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Yalçın Elerman adına verilen sertifika alındı.
MAYIS

TAI ile ÜSİ Görüşmeleri Gerçekleştirildi
TAI ile Milli Muharip Uçak Projesi için Üniversite-Sanayi İşbirliği modellerini değerlendirmek üzere görüşme yapıldı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında Üçüncüyüz
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 6. TGB Zirvesi’nde İkinci kategori Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında 3. sırada yer aldık.

A.Ü. ve Bilkent TTO Ortak ERC Bilgi Günü
Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile; TÜBİTAK’ın da iştirak ettiği “AB H2020 Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Bilgi Günü” düzenledik.
Etkinliğimiz kapsamında; Türkiye’de ERC Desteği alan 5 Araştırmacı ve 1 ERC Panelist tarafından projelerinin hazırlık döneminde yaşadıkları süreçler, deneyimleri ve projelerin değerlendirilmesinde öne çıkan konular aktarıldı.

Teknokent - TTO Olanakları Bilgilendirme Günü
Ankara Üniversitesi Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi olarak; Prof. Dr. Özlem Atay Özkanlı’nın koordinatörlüğünde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Prof. Dr. Aziz Köklü Salonunda, “Akademisyen ve Öğrencilere Sağlanan Teknokent - TTO Olanakları” hakkında bilgilendirme etkinliği düzenledik.

IFMC 2018
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği işbirliği ile düzenlenen “1st International Food and Medicine Congress-2018 (IFMC 2018)” kongresindeydik.

Ulusal ve Uluslararası Destekler Bilgilendirme Günü
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Bölümünde ulusal ve uluslararası desteklere ve girişimciliğe yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik.

ACT Venture Partners Yatırım Fonu ile 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP) hakkında görüşme yapıldı.
HAZİRAN

FSMH ve TTO Destek Süreçleri Bilgilendirme Sunumları Yapıldı
TURK PATENT ve WIPO işbirliğinde gerçekleştirilen "Üniversitelerde Buluşların Korunması ve Ticarileşmesi Semineri"nde "FSMH ve TTO Destek Süreçleri" hakkında bilgilendirme sunumları yapmıştır.

TEMSA ile ÜSİ Görüşmeleri
Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında; TEMSA yetkilileri ile akademisyenlerimiz bir araya geldi.

UFUK2020 Programı Destekleri Bilgilendirme Etkinliği Düzenlendi
Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerimize; Ankara Üniversitesi TTO organizatörlüğünde TÜBİTAK Ufuk2020 Sosyo-Ekonomik ve Beşeri Bilimler Alanı Ulusal İrtibat Noktası Sn. Burcu GÖĞÜŞ DOĞAN Ufuk2020 Programı ve TÜBİTAK’ın Ufuk2020 kapsamında verdiği destekler ile ilgili bilgilendirme yapmıştır.
Destek Verdiğimiz Başvurular
- AÜ-GAZİ-ODTÜ Nörobilim alanında Kalkınma Bakanlığı ortak başvurusu
- 10 adet TÜBİTAK ARDEB 1003 başvurusu
- 5 adet TÜBİTAK TEYDEB başvurusu
- 3 adet Ulusal Patent başvurusu
- 3 adet Patent Tarifname yazımı

Ankara TTO Güney Kore'de
Güney Kore Bilim ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından 18-29 Haziran 2018 tarihleri arasında düzenlenen ve Güney Kore’nin 45 yıllık Bilim ve Teknoloji Yönetimi tecrübesinin aktarıldığı Teknoloji yönetimi, yenilikçilik ekosistemi, akademik girişimler ve üniversite-sanayi işbirliği eğitimlerine katılım sağlanmıştır.

TÜBİTAK tarafından ön hazırlıkları yapılan "Sağlık Alanında Kullanıcı Odaklı Yenilik Merkezleri" istişare toplantısına Ankara TTO olarak katılarak bilgi paylaşımında yer alınmıştır.

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan "Ankara Bölgesel Yenilik Stratejisi" için yönetişim organlarının ilk koordinasyon toplantısına katılınmıştır.
Destek Programları Bilgilendirme Eğitimleri
Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji ABD'de Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Ulusal ve Uluslararası Destek Programları ve FSMH konularında bilgi paylaşımı yapılmıştır.
TEMMUZ

Ankara TTO 2 Yıl Aradan Sonra BİGG Uygulayıcı Kuruluşu Oldu

ankaBİGG Bilgilendirme Toplantıları Başladı
TÜBİTAK BİGG Programı kapsamında çeşitli fakülte ve enstitülerde bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş ve ön başvurular toplanmaya başlanmıştır.

UFUK2020 Eğitimi'ne Ev Sahipliği
TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve Ankara’daki diğer TTO’ların da katılım gösterdiği UFUK 2020 Programı Veri Konsolu ve UFUK 2020 Rekabetçi Proje Teklifi Hazırlama Eğitimi’ne ev sahipliği yaptık.
2 adet TÜBİTAK TEYDEB 1511, 1 adet KOSGEB ARGE ve İnovasyon Destek Programı, 7 adet TÜBİTAK ARDEB 1001 ve 1 adet TÜBİTAK ARDEB 1005 projesi kabul edilmiştir.
Ufuk Üniversitesi, TED Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile işbirliği görüşmeleri yapılmış ve TÜBİTAK BİGG tanıtım toplantıları düzenlenmiştir.
Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde 2 akademisyen firması kurulmuştur. Böylece 2018 yılında kurulan akademisyen firma sayısı 8’e çıkmıştır.
AĞUSTOS

Marie Curie Proje Yazım Eğitimi
Teknoloji Transfer Ofisi uzmanları, Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ATAUM) akademisyenlerine yönelik tüm gün süren “Marie Skodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Desteği- Bireysel Burslar (MSCA- IF) Proje Yazım Eğitimi” düzenledi. TTO Yöneticisi ve TEKNOKENT Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Doğan’ın ve TTO Proje Geliştirme Uzmanı Hazal Koşal’ın verdiği proje yazım eğitiminde, akademisyenlerimizin yararlanabileceği Avrupa Birliği fonlarından bahsedildi.
ankaBİGG Kapsamında TED Üniversitesi'ndeyiz
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ekibi, TED Üniversitesi’nde TÜBİTAK BİGG programı ve 2018 yılı 2. Dönem başvuruları hakkında detaylı sunumlar yapıp akademisyenleri bilgilendirdi.
2 Adet TÜBİTAK 1514 Başvurusu Tamamlandı
EYLÜL
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Ankara Üniversitesi’nde
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Üniversite ziyaretine ilk parçaçık hızlandırıcı teknolojileri alanında kurulmuş ve bu alanda faaliyet gösteren tek kurum olan HTE'den başlamıştır. TARLA tesisi gezisinin ardından A.Ü. Rektörlüğü'nde Senato Üyelerimiz ve akademisyenlerimiz ile bir araya gelmiştir.
TÜBİTAK Yeni Araştırma Politikası ve Hedefleri
Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı, TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Feza Korkusuz ve 120’ye yakın akademisyenimizin katılımıyla gerçekleşmiştir.

ASELSAN HTE'de
ASELSAN üst düzey yöneticileri Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünü ziyaret etmiş ve olası işbirlikleri görüşülmüştür
TÜBİTAK 1004 Projesinin İdari ve Mali Süreçlerinden TTO Sorumlu
TÜBİTAK tarafından 29.06.2018 tarihinde açılan ‘’1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı’’ kapsamında, Ankara Üniversitesi amaç ve hedefleri doğrultusunda Kök Hücre Enstitüsü yürütücülüğünde, araştırma programı konusu olarak “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları” alanı belirlenmiştir. Ankara Üniversitesi’nin APYÖK (Araştırma Programı Yöneticisi Kuruluş) olarak 1. Faz başvurusu TTO desteği ile gerçekleştirilmiştir.
Uluslararası Üniversite – Sanayi İşbirliği
TÜBİTAK 1509 programı kapsamında yürütülen ERA.NET-RUS Plus çağrısında desteklenen KRONOS BIO - Biodegradable and non-biodegradable orthopedic implants with bactericidal coatings and controllable degradability" projesinde Biyomedikal Mühendisliği Bölümümüzden Doç. Dr. Pınar Huri yer almaktadır.
Sabancı Üniversitesi SUNUM (Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) ve Ankara Üniversitesi HTE (Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü) TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında işbirliği amaçlı Sabancı Üniversitesi’nde bir araya gelmiş ve işbirliği protokolü imzalanmıştır.
ASELSAN ve KHE, sağlık alanında ve TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında işbirliği imkanlarını görüşmek amacıyla bir araya gelinmiş ve KHE’nin altyapısı gezilmiştir.
Kalkınma Bakanlığı Altyapı Desteği panel mülakatlarında ANKARA TTO olarak akademisyenlerimize destek verilmiş, panel mülakatlarına katılınmıştır.
TÜBİTAK 2244 sanayi doktora programı kapsamında ROKETSAN, HAVELSAN ve AK GIDA ile bir araya gelinmiştir.
EKİM
Ankara Üniversitesi – ASELSAN İş Birliği Toplantısı
Toplantıda ilk olarak TTO Yöneticisi Sn. Şebnem Doğan tarafından Ankara Üniversitesi ile ASELSAN’ın mevcut işbirlikleri ve gelecekte kurulacak olası iş birlikleri hakkında bir sunum yapılmıştır. İki Kurumun öncelikli alanlarına yönelik geliştirilebilecek projeler konusunda bilgi paylaşımında bulunulmuştur. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından ASELSAN’ın yetkinliklerinden ve gelecek projelerinden bahseden bir sunumun arkasından akademisyenlerimizle ASELSAN’ın olası iş birlikleri hakkında sohbet gerçekleştirilmiştir.
Ankara TTO'dan TÜBİTAK 2244'e 18 Başvuru
Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik TÜBİTAK BİDEB 2244 - Sanayi Doktora Programı Çağrısı’na, Ankara TTO tarafından koordine edilen 18 başvuru yapılmıştır. Bu kapsamda Veteriner, Mühendislik, Eczacılık, Ziraat fakülteleri, Biyoteknoloji, Kök Hücre Enstitüleri ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi’mizden toplamda 18 adet başvuru gerçekleştirilmiştir.
ASELSAN ile HTE Ortak Ar-Ge Çalışmaları Yürütecek
Ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik politikaları doğrultusunda, özel sektör kuruluşlarının araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerini destekleyerek, rekabet güçlerini artırmaya, Ar-Ge kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya yönelik olan TÜBİTAK TEYDEB 1501 programı kapsamında ASELSAN ile Hızlandıcı Teknolojileri Enstitüsü tarafından ortak AR-GE çalışmaları başlatılmıştır.

Veteriner Fakültesi Bilgilendirme Etkinliği
Ankara TTO tarafından 31 Ekim'de Veteriner Fakültesi'nde Bilgilendirme Etkinliği düzenlenmiştir. Etkinlikte ulusal ve ulusları fon kaynaklarının yanı sıra fikri mülkiyet hakları ve patent konularında akademisyenlerimize bilgi verilmiştir. Etkinlikte uygulayıcı kuruluş olmaya hak kazandığımız BİGG programı kapsamında bilgilendirmeler yapılmıştır.

ankaBİGG Eğitimleri
Alanında uzman eğitimcilerimiz ile doğru yönlendirmeler yaparak içlerindeki girişim kıvılcımını büyütüyor ve fikirlerinden teknolojik, yenilikçi iş planları ve iş modelleri oluşturmalarında onlara kılavuzluk ediyoruz.
KASIM
ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NİN BÜYÜK BAŞARISI;
Son 4 Ay İçerisinde Yüksek Bütçeli Çağrılara Yapılan Tüm Başvurular Desteklenmeye Uygun Bulundu

IPA II. Dönem Sözleşmesi İmzalandı
AB - Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA kapsamında AB ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ortak finanse edilen Rekabetçi Sektörler Programı’na sunulan “Agrigenomics Hub - Animal and Plant Genomics Research Innovation Center” projesi Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmış ve sözleşmesi imzalanmıştır.

TÜBİTAK 2244-Sanayi Doktora Programı Çağrısında Ankara TTO’dan Büyük Başarı
TÜBİTAK tarafından ülkemizin öncelikli alanlarında sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesine yönelik açılan çağrıda 18 başvurumuzun 15 adeti desteklenmeye uygun bulunmuştur.

TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TTO Tarafından Süreci Yürütülen TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi - Teknoloji Platformu FAZ-1 Başvurusu Desteklenmeye Hak Kazanmıştır.

Tech-InvesTR Başarısı
Hazine Müsteşarlığı ile TÜBİTAK’ın ortak yürüteceği Tech - InvesTR Girişim Sermayesi Destekleme Programı kapsamında Ankara Üniversitesi Teknokent-TTO olarak yaptığımız iki başvurumuza şartlı kabul kararı verilmiştir.

ANKARA TTO Smart Future Expo’da
Türkiye’nin kapsamlı ‘Geleceğin Akıllı Teknolojileri’ etkinliği olan ‘’Smart Future Expo Zirve ve Sergisi’ne Ankara TTO olarak katılım sağladık.
ARALIK

ASELSAN ile Lisans Sözleşmesi
Askeri ve sivil alanlarda yüksek teknolojili ürünlere imza atan ASELSAN ile ülkemizde ilk, parçacık hızlandırıcı teknolojileri alanında kurulmuş Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü arasında lisans sözleşmesi imzalanmıştır.

RÜAG-Eczacıbaşı Monrol Arasında Sözleşme İmzalandı
Türkiye’nin ilk Radyofarmasötik Üretim, Araştırma ve Geliştirme Tesisi (RÜAG) ile Eczacıbaşı Monrol arasında “Radyofarmasötik Ajan Geliştirilmesi” konusunda mütabakat imzalandı.

TTGV Yönetimi HTE’yi Ziyaret Etti
TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Cengiz Ultav ve yönetim kurulu üyeleri Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü’ne ziyarette bulundular. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Avni Aksoy’un gerçekleştirdiği HTE bilgilendirme etkinliği sonrası TTGV yöneticileri tesisi yerinde incelediler.
3 Ankara Kalkınma Ajansı başvurusu gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi TTO'nun paydaş olarak yer aldığı 4 adet SAYEM başvurusunu gerçekleştirdik.
Ankara Üniversitesi TTO desteği ile Kök Hücre Enstitüsü H2020 Spreading Excellence and Widening Participation programı kapsamında Twinning projesi başvurusu gerçekleştirilmiştir.

TTO İtalya'da Eğitimde
BM Uluslararası Eğitim Merkezi (UN International Training Center) tarafından İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen İleri Sözleşme Yönetimi (Advanced Contract Training) eğitimine katıldık.